Als je gezond leeft is de kans groter dat bepaalde ziektes je bespaard blijven. Een bekend voorbeeld van een echte welvaartsziekte is diabetes type 2. Dit is een niet aangeboren variant van diabetes die meestal ontstaat door ongezonde leefgewoontes. Je krijgt deze aandoening dan ook meestal op latere leeftijd. Vroeger werd het daarom ook wel aangeduid als ouderdomssuikerziekte. Maar de leeftijd waarop diabetes type 2 zich openbaart loopt rap omlaag en is een groeiend probleem in welvarende landen.
Te veel alcohol tast de lever aan
Als je af en toe een glaasje wijn of andere drank met alcohol drinkt is dat geen enkel probleem. Maar mensen die veel drinken en dat dagelijks doen belasten daarmee hun lever. De lever is namelijk het orgaan dat de alcohol uit het bloed moet zuiveren. De lever kan dat prima aan als de hoeveelheid beperkt is. Maar bij alcoholisme wordt het een ander verhaal. Dan kan de lever op ene gegeven moment het werk niet meer aan en ontstaat er levercirrose of een andere aandoening. De alcohol blijft dan te lang in het bloed en kan de hersenen aantasten. Dan kan er een vorm van dementie ontstaan die rechtstreeks het gevolg is van het overmatig drankgebruik. Deze schade is onherstelbaar. Stoppen met drinken heeft geen zin meer als deze ziekte zich heeft geopenbaard.
Overgewicht is slecht voor hart en bloedvaten
Als je een flink overgewicht hebt dan moet je hart flink harder werken om het bloed rond te pompen. Dat levert slijtage op en vergroot de kans op een hartinfarct of een hartstilstand. Daarnaast kun je ook verstopte vaten krijgen. Als dat kleine vaatjes zijn is het niet zo erg, daar wordt wel een oplossing voor gezocht door je lichaam. Gaat het om de grotere slagaders dan is dit wel degelijk zorgelijk en moet er medisch worden ingegrepen.